Lajfstajl

Published on December 13th, 2018 | by admin

0

Povezali so se v DPTPS

Na tiskovni konferenci v Ljubljani se je predstavilo Društvo profesionalnih tetoverjev in piercerjev Slovenije (DPTPS). Stroka meni, da tovrstna dejavnost pri nas ni ustrezno regulirana, poleg tega pa zanjo ni možno pridobiti ustrezne izobrazbe. Gre namreč za invaziven poseg v telo, zakar je nujno potrebna ustrezna usposobljenost, strokovnost in kakovostna praksa.

Namen in cilje društva sta predstavili predsednica Urška Poček in članica Sarah Končina, Carlos Frühwald iz avstrijske zveze profesionalnih tetovatorjev in piercerjev pa je povedal, kako so te stvari urejene pri naših severnih sosedih.

Predsednica Urška Poček je povedala, da pri nas trenutno za tovrstno delo potrebujemo obrtno dovoljenje in izobrazbo kozmetične oziroma zdravstvene smeri. V pripravi je sicer nacionalna poklicna kvalifikacija iz te stroke, a obstaja problem, ker nobena od teh šol v svojem predmetniku, nima tehnične vsebine, ki bi opredeljevala ti dve dejavnosti. Zdravstvena nega sicer pokriva preprečevanje s krvjo prenosljivih infekcij, tehničnega dela pa v predmetnikih ni.

Sarah Končina je predstavila zakonsko regulativo pri nas, saj je edini predpis le pravilnik o minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojih za opravljanje dejavnosti higienske nege in podobnih dejavnostih. Problem je, ker pravilnik v isto kategorjo uvršča tudi brivce, frizerje, solarije in podobno. Tetoviranju in pirsingu je v tem pravilniku namenjenih le šest članov, ki obravnavajo sam pribor, zahteve za izdelke za tetoviranje in pirsing nakit, podatke na embalažah, ipd. Trenutno sta tetoviranje in piercing, za razliko od prej omenjenih, še vedno tretirani v standardni klasifikaciji dejavnosti kot druge nerazvrščene storitvene dejavnosti (96.090).

Predsednica Urška Poček je med drugim opozorila na nekontroliran razmah tetoviranja in pirsanja, zaradi relativno enostavne dostopnosti materialov, kar se rezultira v popolnem kaosu na tej profesionalni dejavnosti. Urediti problematiko na trgu je glavni namen za ustanovitev Društva profesionalnih tetoverjev in piercerjev Slovenije (DPTPS). Bistvena pogoja za včlanitev sta najmanj pet let aktivnega dela v stroki in legalen studio. Društvo bo sodelovalo pri vzpostavljanju zakonske regulative, kjer je glavno vodilo varnost in zdravje ljudi, povezovanje s sorodnimi organizacijami v tujini in izvajanje izobraževanj, ki bodo pogoj za pridobivanje tega poklica, organizacija seminarjev z uveljavljenimi predavatalji in pomoč obrtni zbornici pri pripravi NPK. Skrbeli bodo tudi za obveščanje javnosti, razvoj stroke, vpeljava standardov, normativov in regulacija nadzora.

Tags: , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • BREZ STRAHU NI POGUMA

    K sodelovanju vabimo vse posameznike, kolektive, društva, organizatorje, klube, medije in pokrovitelje, ki razvijajo lokalno sceno in jim ni vseeno za prihodnost adrenalinskih športov, alternativne muske in urbanega življenjskega sloga. Oglasite se nam! Uresničujemo nepričakovano, častimo tiste, ki ne igrajo po pravilih, ki potiskajo meje, imajo slo po življenju, ki plavajo proti toku, imajo strast do adrenalina in se ne bojijo hoditi po novih poteh. Adrenalin ponuja široko paleto svetovne vsebine, hkrati pa se ponaša z lokalnimi interesi. Naš novinarski pristop temelji na ideji vizualnega pripovedovanja zgodb, z edinstvenimi in zanimivimi zgodbami, ki so odlično spisne in raziskane. Z navdušujočimi in ekskluzivnimi fotografijami ter sodobnim oblikovanjem, ustvarjamo bralni užitek najvišje kakovosti.
  • PODCAST

  • OGLASNI PROSTOR

  • PRIDRUŽI SE NAM

  • ADMIN