Šport

Published on December 15th, 2018 | by admin

0

Smučanje v švicarskem Laaxu

Ste eni tistih, ki samo gledajo smučanje ob nedeljskih kosilih? Zmigajte svoje zadnjice in na sneg! Mi smo se tega držali in za smučarsko destinacijo izbrali Laax v osrčju švicarskih Alp. Laax je eno najbolj znanih švicarskih smučišč in se nahaja v kantonu Grabünden (večje mesto v bližini je Chur), kakšnih 8 ur z avtom oddaljen od Ljubljane.

Dostopno je iz treh vasi, Laax, Flims in Falera, v okolici pa je še nekaj vasi, kjer je možna nastanitev. Postavlja se ob bok svetovno znanim švicarskim smučiščem Davos, St. Moritz in Verbier, nekaj pa zagotovo pove dejstvo, da razpolaga s kar 220 km prog ter z odličnimi razgledi na švicarske Alpe. Tja se zgrinjajo predvsem boarderji, saj je njim namenjen velik del smučišča. Dober glas seže v deveto vas in mnoga dobra priporočila so preglasila dvome o finančni plati, ki je obetala precejšnje olajšanje denarnice.

Dnevne karte namreč dosežejo ceno 42 eur, k temu pa je potrebno dodati švicarske cene za dodatne stroške. No, tudi za to smo našli rešitev in tako so avtomobili, napolnjeni s hrano na način „Čehi potujejo na Jadran“, dosegli precej neidiličen kraj, čemur pa se ne smemo preveč čuditi, saj „malo denarja, malo muzike“ obeta sicer nadvse dostojen apartma, vendar v srcu industrijske cone. Dejstvo je, da se cena pomnoži za nekajkratni faktor, če želite bivati na ali blizu smučišča z razgledom na bele strmine, toda roko na srce, izolacija nam je nenavsezadnje šla kar na roko, saj so bile noči vse prej kot mirne. No, vseeno je bilo smučanje prioriteta in prva dva dneva se nam je celo posrečilo biti med prvimi na smučišču!

Morda smo pričakovali raj na zemlji, zato je že na začetku prišlo do manjših razočaranj. V prvi vrsti vsekakor glede naprav, ki so po kapaciteti in modernosti daleč za avstrijskimi in italijanskimi, pa tudi povezave med progami so ponekod daleč od idealnih. Za povrh pa še težko pričakovanega »powdra« ni bilo. Od 220 km razpoložljivih prog je kar 40 km off roada. V optimalnih pogojih s svežim snegom je to seveda prekrasno, v našem primeru pa malo manj, saj smo imeli precejšnjo smolo z vremenom. Kasneje je sicer zapadlo veliko snega, vendar v megli pač ni užitka. Zato smo se večinoma držali urejenih prog, ki so po večini lažje in srednje kategorije, številka 220 km pa tudi ne pove vsega, saj je kar nekaj kilometrov namenjenih »štamfanju« po povezovalnih progah.

Verjetno je ostal grenak priokus slabega vremena, tako da sem prepričana, da je v lepših pogojih možno boljše odkrivanje smučišča in doživljanje neizmernih užitkov. V Laaxu je namreč poskrbljeno za vse vrste adrenalinskih navdušencev. Predvsem so poznani štirje snowparki, ki razpolagajo s pipe-om, kar nekaj jumpami, raili in podobnimi dobrotami za freestylerje. Poleg ogromno že omenjenih off road prog je tudi nekaj nočnih prog, zato izbire vsekakor ne manjka. Velika prednost Laaxa je vsekakor ledenik Vorab, ki omogoča smučarske užitke tudi izven glavne sezone, pa saj vemo, da se tudi že v glavni sezoni rado zgodi, da se pretirano otopli. Zaradi premikanja ledenika sicer ni možna izgradnja boljših in večjih naprav, toda vseeno jih bo še reševal v prihodnosti vse bolj toplih zim.

Poskrbljeno je tudi za vsak žep. Na voljo je kar nekaj okrepčevalnih točk, ki se razdelijo na tri cenovne kategorije. No, vseeno bo potrebno odšteti po 10 eur in več za bratwurst in kos kruha. In navsezadnje je poskrbljeno za vse generacije – za vse Hanse in Fritze, ki doživljajo svojo novo pomlad v apres-ski barih, pa za vse najmlajše, ki lahko uživajo v tako imenovanih Schneewunderlandih in na sankališčih.

No, smučanje je vedno povezano tudi z nočnim življenjem in Laax se dobro drži tudi na tem področju. V glavni sezoni se zvrsti mnogo dogodkov, koncertov in tekmovanj. Tukaj je znani hotel Riders Palace, kjer je tudi prijeten klub, najboljši žur pa smo doživeli v Casa Veglia baru, kjer se je zbrala vsa takrat v Laaxu prisotna mladina in Balkanci smo seveda morali dokazati, kaj pomeni pravi žur! Med pub crawlom lahko zaidete še v lokal s pomenljivim imenom Crap Bar ter v Areno in še nekaj ostalih barov v sosednjem Flimsu. Začuda za vstop ni bilo potrebno seči v denarnico. Začuda zato, ker je v Švici pač potrebno plačati vse, saj so ciljno občinstvo ljudje z bolj globokimi žepi.

Če mislite, da je parkirišče všteto v ceno smučarske karte, se pošteno motite, zato bo potrebno odšteti še kakih 6 eur na dan za garažno hišo, ki pa je vseeno povsem na robu smučišča. Tudi za avtobus iz sosednjih vasi, ki niso v neposredni bližini, se je treba posloviti od nekaj evrov (v nasprotju z Avstrijo) in cene osnovnih potrebščin v trgovinah prav tako ne zaostajajo. Ampak hej, to je pač Švica. Za visoko ceno vam ponudijo odlično kakovost, dobro organizacijo, čisto okolje, informacije dosegljive na vsakem koraku, prijazne in kulturne žičničarje in veliko izbire glede vsega.

Zato naj vam ne bo škoda dati kak cekin več, saj ne boste razočarani! Z malo raziskovalne žilice se vedno najde cenejša prenočišča in za spodobno ceno lahko uživate na dobrih progah, lepem razgledu in posmučarskih aktivnostih. Navkljub nekaj minusom vsekakor priporočam.

Lea Ružič

Ste eni tistih, ki samo gledajo smučanje ob nedeljskih kosilih? Zmigajte svoje zadnjice in na sneg! Mi smo se tega držali in za smučarsko destinacijo izbrali Laax v osrčju švicarskih Alp. Laax je eno najbolj znanih švicarskih smučišč in se nahaja v kantonu Grabünden (večje mesto v bližini je Chur), kakšnih 8 ur z avtom oddaljen od Ljubljane.

Tags: , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • BREZ STRAHU NI POGUMA

    K sodelovanju vabimo vse posameznike, kolektive, društva, organizatorje, klube, medije in pokrovitelje, ki razvijajo lokalno sceno in jim ni vseeno za prihodnost adrenalinskih športov, alternativne muske in urbanega življenjskega sloga. Oglasite se nam! Uresničujemo nepričakovano, častimo tiste, ki ne igrajo po pravilih, ki potiskajo meje, imajo slo po življenju, ki plavajo proti toku, imajo strast do adrenalina in se ne bojijo hoditi po novih poteh. Adrenalin ponuja široko paleto svetovne vsebine, hkrati pa se ponaša z lokalnimi interesi. Naš novinarski pristop temelji na ideji vizualnega pripovedovanja zgodb, z edinstvenimi in zanimivimi zgodbami, ki so odlično spisne in raziskane. Z navdušujočimi in ekskluzivnimi fotografijami ter sodobnim oblikovanjem, ustvarjamo bralni užitek najvišje kakovosti.
  • PODCAST

  • OGLASNI PROSTOR

  • PRIDRUŽI SE NAM

  • ADMIN